Faanyagvédelem - szakembereknek

Ha Ön szakember (faanyagvédelmi szakértő, kivitelező vagy építőiparban tetőszerkezet építésében/kezelésében jártas szakember), akkor tisztában van a faanyag biotikus károsítóival, illetve tudja, hogy hogyan kell az épületekbe beépítésre kerülő vagy már beépített faanyagot szakszerűen védőszeres kezelésre előkészíteni (pl. elhalt részeket eltávolítani, portalanítani, új faanyag esetén a bütü részeket is kezelni, stb.) ahhoz, hogy valóban eredményes legyen a kezelés. 

A XILIX gél Fongi+ faanyagvédőszer egy egyedi, géles állagú védőszer, amely nem folyik, nem csöpög, jól tapad a kezelt felületen. Amennyiben kis felületet kell faanyagvédőszerrel kezelni (pl. 1 kanna XILIX gélt kell kijuttatni), úgy megfelelő megoldás lehet az ecsettel történő kijuttatás. Nagyobb felület kezelése esetén viszont a hatékonyabb munkavégzés érdekében javasoljuk az airless pumpával történő kijuttatást, ez sokkal gyorsabb és egyenletesebb felületkezelést tud biztosítani.

Amennyiben nem rendelkeznek airless pumpával - előztes egyeztetés alapján - minimális bérleti díj ellenében kölcsönözni tudjuk Önöknek saját WAGNER SF23 típusú berendezésünket 317-es szórófejjel. A készülék segítségével akár naponta 400 m2 fafelület kezelése (4-5 kanna XILIX gél kijuttatása) is megoldható, mellyel jelentős munkaerőt tud megtakarítani.

A termék megfelelő használata és a szakszerű faanyagvédelem érdekében mindenképpen javasoljuk, hogy olvassa el a XILIX gél felhasználói kézikönyvet.

Amennyiben szeretné a termék dokumentumait megtekinteni és/vagy letölteni, javasoljuk, látogasson el a termékünk honlapjának "dokumentumok" menüpontjára.

Amennyiben olyan felújítási munkálatokat kezdenek, amelyhez jogszabályi előírás szerint faanyagvédelmi szakvélemény is szükséges, adatbázisunkban könnyen találhat faanyagvédelmi szakértőt.

 

Faanyagvédelemre vonatkozó jogszabályok:

1. Az építési követelmények között szerepel a biológiai károsítók elleni védekezés, mint előírás is.  A 253/1997. Kormányrendelet (OTÉK) az országos településrendezési és építési követelményekről c. jogszabály 53 §. h.) pontja tételesen nevesíti a biológiai károsítók elleni védelem betartását.

2. Műemléki épületek felújításánál jogszabályi előírás, hogy az örökségvédelmi engedélyhez csatolni szükséges a faanyagvédelmi szakvéleményt. 68/2018. Kormányrendelet